Tee aitaus oikein
Kun valitset aitausmateriaalin, on hyvä harkita asiaa perusteellisesti. Minkälaiset aidat haluat, haluatko huoltovapaat, vai oletko valmis tekemään jonkun verran huoltotöitä, onko aidattavan alueen lähellä sähköä?
Sähköaidan voit tehdä langasta, nauhasta tai köydestä. Hevosaitaukset tehdään kaksin- tai kolminkertaisesta langasta noin 60, 90 tai 120 cm korkeudelle. Nämä aitaukset ovat helppoja pystyttää joko muovitolppien tai kyllästettyjen puutolppien avulla.
Muoviaidat ovat melkein huoltovapaat. Mutta muovia valittaessa on hyvä valita UV-suojattua muovia.
Muovin laatu voi vaihdella suuresti eli valmistajien ja mallien välillä. Varmista että valitsemasi muovi on hyvälaatuista, ja että se on pakkasen kestävää. On olemassa myös muoviaitoja, joihin on juotettu metallilankaa, joka voidaan kytkeä virtalähteeseen.
Puuaidat tarvitsevat usein enemmän huoltotöitä, mutta tietyt puulajit ovat toisia kestävämpiä. Jos sinulla on maalattua tai kyllästettä puuta, ne tulee käsitellä parin vuoden välein. Täydennä puuaita mielellään sähkölangalla, joka kiinnitetään aidan sisäpuolelle, jotteivät hevoset pääse järsimään puuta.
Lammasverkkoa ei tulisi käyttää hevosaitauksiin, sillä siinä on onnettomuusriski verrattain suuri. Piikkilangan käyttö on hevosaitauksissa kielletty.
Aidan tekeminen on riippuvainen valituista aitausmateriaaleista. Oli valinta mikä tahansa, on tärkeää valita hyvälaatuisia tuotteita. Tämä koskee lankoja, tolppia, eristimiä ja sähköpaimenia ym. tuotteita.
Mikäli olet tekemässä pysyviä aitauksia, on suositeltavaa käyttää kyllästettyä puuta tai tukevaa muovimateriaalia tolppiin. Tolppien tulee olla vähintään 150 cm korkeita. Tolppien välien pituus riippuu muusta aitamateriaalista. Lankoja käytettäessä välin tulee olla neljästä kuuteen metriä. Muiden materiaalien kohdalla esim. lautojen pituus määrää tolppien välin. Kulmatolppien on hyvä olla muita tolppia pidemmät ja järeämmät, sillä kulmiin kohdistuu kova paino. Kulmatolpat on myös hyvä tukea.
Jos aitauksessa on tarkoitus tarhata useampia hevosia, on hyvä tehdä kulmat loiviksi, jottei mikään hevonen joudu ahdistetuksi ahtaaseen kulmaan jolloin syntyy onnettomuusvaara.
Lankaa, nauhaa tai köyttä käytettäessä on myös käytettävä eristimiä, sillä lankoja ei saa kiinnittää suoraan tolppiin. Jos lankoja täytyy jatkaa, on hyvä käyttää nk. jatkepeltejä sen sijaan että solmii nauhat yhteen, sillä solmittaessa metallijohtimet eivät välttämättä kohtaa riittävästi, jolloin sähkö ei kulje hyvin langassa. Solmittaessa metallilangat voivat myös vaurioitua ja sähkön kulkeminen vaikeutuu tai estyy.
Kun teet portin, voit tehdä erilaisia valintoja. Yksinkertaisin vaihtoehto on veräjänkahva joka kiinnitettään sähkölankaan. Voit myös valita valmiin porttivaihtoehdon, jossa langan sijasta on joko elastinen sähkölanka tai nk. jousiveräjä. Jousiveräjää valittaessa on hyvä tiedostaa että jos hevosen häntä jää jousen väliin, voi syntyä vaarallinen tilanne.
Jos olet valinnut aidaksi sähköaidan, on hyvä jos verkkovirtaa, johon sähköpaimenen voi liittää, löytyy läheltä. Jos verkkovirtaa ei ole, on olemassa myös vapaa-ajan akulla toimivia sähköpaimenia sekä paimenia, jotka ladataan aurinkokennolla.
Hyvää tietää
- 1Valitse langat, nauhat ja köydet jotka johtavat sähköä hyvin. Vastus/sähkönsiirtokyky ilmoitetaan Ohmeina. Vastuksen tulisi olla mahdollisimman alhainen, mitä matalempi Ohm-arvo, sitä parempi sähkösiirtokyky.Viitearvot:
0,10 ohm/m = erittäin hyvä sähkönsiirtokyky
4,0 ohm/m= kohtuullinen
15 ohm/m = heikko
- Jos tarvitset todella vahvan sähköpaimenen, sinun kannattaa valita paimen jossa mahdollisimman korkea Joule-arvo. Joulemäärä kertoo kuinka paljon latausenergiaa sähköpaimen voi ladata.
- Jos päädyt painekyllästettyihin tolppiin, sinun kannattaa valita sellaiset tolpat, joiden merkintä on NTR-A, sillä nämä kestävät paremmin sekä maan alla että päällä.
- Muista maadoittaa sähköpaimen huolellisesti. Mitä kosteampi maa, sitä parempi. Eli hyvin salaojitettu maa esimerkiksi talon seinustalla ei ole paras paikka maadoitukselle.
- Tarkista että langat ovat kireällä, ja ettei ruoho tai oksat osu lankaan. Käytä aitatestaajaa tarkistaaksesi että sähkö kulkee hyvin langassa.
- Jos sähköaitauksesi on tien vieressä siinä tulee olla varoituskyltti.
- Jos sähköpaimenesi ei ole vesitiivis, se tulee suojata, eikä sitä saa jättää maahan. Voit rakentaa paimenelle esim. pienen katoksen, johon voit ripustaa sen.
- Suojataksesi sähköpaimenesi ukkoselta, voit asentaa siihen ukkosenjohdattimen.
- Hevonen näkee kaksiväriset langat paremmin kuin yksiväriset langat. Tämä on hyvä tiedostaa varsinkin jos valitsee kovin ohuita aitalankoja.
Käyttökelpoisia mittoja;
- Tolppien tulee olla vähintään 150 cm korkeita, jotta saat ne riittävän hyvin maan sisään. Kulmatolppien on hyvä olla pitempiä ja järeämpiä, jotta ne kestävät niihin kohdistuvan rasituksen.
- Käytettäessä sähkönauhaa tai muuta vastaavaa, tulisi aitatolppien välin olla 4-6 metriä. Käytettäessä leveämpää lankaa, tulee tolppien välin olla lyhyempi.
- Langan korkeus on yleensä 60, 90, 120 cm. Jos aitauksissa pidetään vain isoja hevosia 90 ja 120 cm korkeudella olevat langat riittävät.
- Tarhojen välissä olisi hyvä olla "käytävä", jotta vierekkäisissä tarhoissa olevat hevoset eivät ylety toisiinsa.
- Jos sinulla on laitumia, voit laskea että yhdelle hevoselle tarvitaan 1 hehtaari laidunta.