Ratsastusvarusteet ja ratsastusvaatteet
Kun olet menossa ratsastamaan, on tärkeää valita oikeat perusvarusteet ja tärkeät turvavarusteet, joiden tehtävä on suojata sinua mahdollisen onnettomuuden sattuessa. Hevos- ja ratsastusurheiluun liittyy toisinaan joitain riskejä, mutta voimme tehdä paljon lievittääksemme onnettomuuksia ja vammoja. Hevosenkäsittelyn ja hevosen ajatusmaailman oppiminen on yksi tapa, ja oikeiden turvavarusteiden valinta on toinen tapa. Uusimpien ja ratsastukseen erityisesti tarkoitettujen varusteiden hankinta ei ole välttämätöntä ratsastuksen harrastamiseksi, mutta monesti se tekee ratsastuksesta mukavampaa.
Alusvaatteet
Aloitamme lähimpänä vartaloa. Oikeiden alusvaatteiden valinta voi todella vaikuttaa siihen, että ratsastuksesi sujuu paremmin. Naisena sinulle on tärkeää että käytät hyviä urheilurintaliivejä, sillä ne säästävät sekä rintojasi, että selkääsi. Alushousujen ja pitkisten on hyvä olla saumattomia, jotta ne eivät hierrä, kun istut satulassa.
Yläosa
Ratsastuksessa ja tallitöissä tulee helposti kuuma, tästä syystä on hyvä valita yläosaan jonkinlainen tekninen paita lähimmäksi vartaloa. Näin kosteus siirtyy tehokkaasti pois iholta, jolloin et palele niin herkästi. Myös puserossa tai takissa on hyvä olla kosteutta siirtävä ominaisuus, niin että pysyt kuivana ja lämpimänä. Käytä mielellään pehmeitä ja joustavia vaatteita, jotka eivät estä liikkumista ja antavat mahdolliselle valmentajallesi paremmat mahdollisuudet nähdä kuinka istut hevosen selässä. Jos takissasi on huppu, on hyvä jos se voidaan irrottaa. Näin vältyt esimerkiksi onnettomuudelta, jossa huppu esim. tarttuisi oksaan maastossa ratsastaessasi.
Ratsastushousut ja päällyshousut
Ratsastushousujen tulee istua hyvin, jolloin hankaumien riski pienenee. Materiaalista riippuen, ne saattavat myös parantaa istuntaasi. Ratsastushousut ovat tavallisia housuja hieman tiukemmat, jotta niistä ei synny turhia hankaumia aiheuttavia vekkejä. Ratsastushousujen saumat tulee olla sellaisissa paikoissa, että ne eivät häiritse. Ratsastushousuissa käytetään erilaisia materiaaleja esim. puuvillaa, polyesteriä, micropolyamidia ja elastaania.
Ratsastushousut voivat olla kokopaikkaiset, polvipaikkaiset tai kokonaan paikattomat. Kokopaikkaiset antavat yleisesti ottaen paremman pidon satulassa, kun taas moni kokee että polvipaikkaisissa tai paikattomissa pääsee syvemmälle satulaan. Nämä ovat täysin mielipideasioita.
Ratsastushousut on alun perin kehitetty käytettäviksi ratsastussaappaiden kanssa, mutta tänä päivänä niitä käytetään myös ratsastuskenkien ja minichapsien tai saappaanvarsien kanssa. Jos sinulla on jodhpurratsastushousut, niitä käytetään ratsastuskenkien kanssa. Jodhpurratsastushousun lahje on nimittäin suorempi ja leveämpi ja usein niissä on myös kuminauha, joka laitetaan jalan alle estämään lahjetta nousemasta ylös ratsastettaessa.
On myös olemassa erilaisia päällyshousuja, jotka suojaavat ja pitävät sinut puhtaana, kuivana ja lämpimänä. Chapsit ovat käytännölliset ja helpot laittaa ratsastushousujen päälle. Voit jopa riisua ne hevosen selässä. Useimmat chapist ovat valmistettu mokka- tai nappanahasta, mutta myös vedenpitävästä materiaalista valmistettuja chapseja on tullut markkinoille ja ne toimivat erinomaisesti sateella.
Talvella voit käyttää ratsastustoppahousuja, jotka voi pukea ratsastushousujen tai thermolegginsien päälle. Ratsastustoppahousujen etu tavallisiin toppahousuihin verrattuna on, että niissä useimmiten on pitkät vetoketjut lahkeiden ulkosyrjässä, jotka helpottavat pukemista ja riisumista. Lisäksi näistä löytyy myös usein kokopaikka, jotta pito satulaan olisi parempi.
Käsineet
Käsineiden käyttö hevosten kanssa ja tallissa työskenneltäessä on paras tapa suojata käsiä. Käteen saattaa helposti tulla ”palovammoja” riimunnarusta jos hevonen esim. yrittää riistäytyä sitä taluttaessa. Käytä mahdollisimman notkeita käsineitä. Talvella kolmensormen käsineet ovat hyvä valinta ratsastukseen.
Kannukset ja raipat
Joskus ratsastaessa apuvälineet kuten kannukset ja raippa ovat tarpeen. Kannuksia ja raippoja löytyy erikokoisia ja –mallisia, jotta jokaiselle löytyisi sopivat. Muista aina, että kannuksia tai raippaa ei tule käyttää hevosen rankaisemiseksi, vaan apujen tehostamiseksi. Muista aina tarkistaa kilpailusäännöistä, mitkä säännöt pätevät, jos olet menossa kilpailuihin.
Tärkeää muistaa
Turvavarusteita ei koskaan saa jättää aurinkoon tai auton hattuhyllylle, sillä auringonvalo voi vaikuttaa varusteen materiaaliin haitallisesti.