• 90 päivää avointa ostoa jäsenille
  • Lähetetään 1-2 työpäivän kuluessa
  • Turvallista kauppaa
  • Pienin toimitettava tilaus on 20 €

Suosikkini

Lataa lisää tuotteita

Loimet

Loimittaa vai ei?

On täysin mahdollista pitää hevosia läpi talven ulkona ilman loimia, mikäli hevoset totuttaa siihen, ne ovat terveitä, ne saavat ruokaa ja niillä on mahdollisuus liikkua. Hevosten tulee myös päästä päästä tuulen- ja sateensuojaan, mikäli ne asuvat pihatossa vuorokauden ympäri. Mikäli nämä vaatimukset eivät täyty, hevosesi on esim. hieman loukkaantunut, voit silti pitää sitä pihatossa, kunhan loimitat sen, jos keli muuttuu kovin huonoksi.


Mikäli harrastat ja valmentaudut hevosesi kanssa aktiivisesti, niin että hevonen tulee usein hikeen, voi olla tarpeen klipata hevonen talvella ja käyttää sillä loimea. Hevosen klippaamiseen löytyy useita eri leikkausmalleja. Jos klippaat vain hevosen kaulan alta, sinun ei tarvitse välttämättä sen takia loimittaa hevosta – mutta jos klippaat isomman alan hevosesta, tulee sinun loimittaa hevonen, niin ulkona kuin sisälläkin.


Loimien, joita hevoset pitävät päällä pidempia iakoja, tulee sopia niin malliltaan kuin kokonsa puolesta. Hööksiltä löydät paljon erilaisia malleja. Hevoselle on epämukavaa seistä liian isolla loimella, joka liukuu sään taakse. Klipattu hevonen on lisäksi entistä herkempi saamaan hankautumia lapoihin, joten myös sopiva loimi voi aiheuttaa hankaumia. Tällöin lapasuojuksen käyttö on suositeltavaa.

Loimien kestävyys

Loimien kankaan kestävyys on annettu deniereissä, D, Mitä suurempi luku, sitä parempi repäisynkestävyys. Tulee kuitenkin huomioida, eträ myös materiaaleissa on eroja. Nailon on yleisesti ottaen kestävämpää ja notkemapaa kuin polyesteri, mikä tarkoittaa, että alhaisemman denieriluvun omaava nailonloimi voi olla yhtä kestävä kuin korkeamman denierluvun omaava polyesteriloimi. Mikäli hevosesi ulkoilee useamman muun hevosen kanssa, voi olla järkevää sijoittaa laadukkaaseen loimeen, jossa on korkeampi arvo, joka kestää hieman kovempiakin otteita.


Mikäli hevonen repii loimea tai jää kiinni loimesta, voi kallein ja vahvinkin loimi mennä rikki. Paras tapa korjata ulkoloimi, on leikata rikkinäiset reunat pois ja liimata alapuolelta kangaspala ja mahdollisesti vielä ommella repeytymän ympäriltä. Vettä pitävät loimet tulee paikata vedenpitävällä paikalla ja ylimääräistä ompelemista tulisi välttää, sillä neulan aiheuttamat reiät saattavat päästää vettä.

Näin valitset oikean koon ja loimen

Halutessasi loimittaa hevosesi ulos tarhaan, valitset ulkoloimen. Kombiloimia taas voidaan käyttää talli-, kuljetus- ja hikiloimena. Hikiloimea käytetään hikisillä hevosilla (myös toisen loimen alla). Muita loimia pidetään ennen kaikkea talli- ja kuljetusloimina.

Oikean loimikoon saat selville mittaamalla hevosen selänpituuden, eli mitta säästä hännäntyveen.

Kun sovitat loimea, muista laittaa alle lakana tai ohut puhdas toinen loimi. Mikäli loimi on likainen tai käytetyn näköinen, emme valitettavasti voi ottaa sitä takaisin vaikka se ei sopisikaan.

Näin mittaat:

A/B-poni 105 cm

B/C-poni 115 cm

C/D-poni 125 cm

D-poni/Cob/Full 135 cm

Full 145 cm

X-Full 155 cm

XXFull 165 cm

Erilaisia loimia

Talliloimi

Talliloimen tarkoituksena on pitää hevonen lämpimänä sisällä tallissa. Talliloimea ei ole tarkoitus käyttää ulkona vesisateessa. On hyvä, jos talliloimessa on sileä ulkopinta, sillä se on helppo pitää puhtaana, eikä kuivikkeet tartu siihen. Sisäpuoli voi olla nailonia, puuvillaa tai fleeceä. On olemassa myös eri paksuisia täytteitä. Mikäli olet klipannut hevosesi kokonaan ja sinulla on kylmä talli, tarvitset n. 300-500g täytteellä olevan talliloimen, jotta hevosesi pysyy lämpimänä.

Hikiloimi

Hikiloimen tarkoitus on kuljettaa hiki ja kosteus pois hevosesta. Fleece ja villaloimet ovat ihanteellisia, sillä ne läpäisevät kosteutta ja kosteus jää loimen pintaan. Nämä loimet sopivat myös hyvin käytettäväksi kuljetuksessa, sillä hevonen pysyy kuivana vaikka se hikoilisi kuljetuksen aikana.

Sadeloimi

Sadeloimia löytyy sekä vuorella että ilman. Hyvä sadeloimi ei vain pidä vettä, vaan päästää myös kosteutta ulos, eli hengittää. Silloin hevonen ei jää kosteaksi loimen alapuolelta.

Toppaloimi/talviloimi

Talviloimissa on samat ominaisuuden kuin sadeloimissakin, eli ne pitävät vettä mutta myös samalla ne hengittävät. Lisäksi niissä on reilusti täytettä suojaamaan hevosta kylmältä.

Hyönteisloimet

Hyönteis-ja kesäloimet suojaavat hevosta kiusaavilta hyönteisiltä. On olemassa myös UV-suojattuja loimia, jotka suojaavat herkkänahkaisimpia hevosia auringon säteiltä.

Suurimpaan osaan loimista voidaan tarvittaessa kiinnittää kaula- tai mahakappale.

Ratsatsusloimi

Ratsastusloimia löytyy muutamia eri malleja. Loimi joko kiinnitetään remmeillä vastinhihnoihin tai satulavyöhön tai loimessa on satulaleikkaus ja se kiinnitetään satulan eteen yhteen. Ratsastusloimen tehtävänä on pitää hevosen ristiselkä ja lanne kuivana ja lämpimänä ja niitä voidaan käyttää alkuverryttelyn ja loppuverryttelyn aikana tai koko ratsastuksen ajan. Loimia löytyy eri materiaaleista, aina fleecestä ja villasta vettä pitävään nailoniin lämpimällä vuorella. Monissa loimissa on myös paljon heijastimia, mikä on hyvä asia ulkona ratsastaessa.

Näin kyllästät loimesi

Pese loimi pesuohjeen mukaan ja huuhtele huolellisesti loimi kaikesta pesuaineesta. Anna loimen kuivua. Kyllästä loimi kyllästyssuihkeella ja anna kuivua vähintään 12 tuntia. HUOM! Loimen väri voi tummentua hieman kyllästyksestä.


Huomioithan, että mikäli loskalunta on kertynyt loimen päälle hevosen ollessa ulkona, voi jopa vettä pitävät loimet kostua. Pitkään kestäneessä vesisateessa, voi vettä usein valua sisään kaula-aukosta ja sään kohdalta ja loimi saattaa reunoiltaan tuntua kostealta. Kuluneet ja useaan kertaan pestyt loimet voivat myös ajan mittaan alkaa vuotamaan. Käytä tällöin kyllästysainetta palauttaaksesi vettä pitävän pinnan. Vältä ulkoloimien pesemistä liian usein. Harjaa mielummin lika pois loimen kuivuttua.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.