Mittaus ja istuvuus
- Mittaa pään koko: Mittaa pääsi ympärysmitta oikean kypäräkoon löytämiseksi. Kypärä on asetettava päähän työntämällä sitä otsalta taaksepäin, ja sen on istuttava noin senttimetrin verran kulmakarvojen yläpuolella.
- Remmien säätäminen: Remmien tulisi istua korvalehden alla ja laskeutua leuan alle. Leukahihnan on oltava niin tiukka, että kaksi sormea mahtuu leuan alle napakasti.
- Tarkista istuvuus: sinun pitäisi pystyä ravistamaan päätäsi sivuttain ilman, että kypärä liikkuu. Löyhästi istuva kypärä ei suojaa riittävästi.
Ratsastuskypärän käyttö
- Vältä pipoja kypärän alla: Älä käytä tavallista pipoa kypärän alla, vaan käytä erityisiä kypärämyssyjä tai korvanlämmittimiä, jotka on suunniteltu käytettäväksi ratsastuskypärän kanssa turvallisuutta vaarantamatta.
- Uusi CE-merkintä: Tarkista, että kypäräsi on CE-merkitty uusimman standardin EN1384:2023 mukaisesti, joka tuli voimaan lokakuussa 2023.
- Vaihda vanha ratsastuskypärä: Kypärän materiaalit voivat ajan myötä haurastua. Tämä vaikuttaa kypärän suojaavuuteen, jonka vuoksi ratsastuskypärä on suositeltavaa vaihtaa vähintään viiden vuoden välein, vaikka se ei olisikaan saanut kolhuja.
Jos olet pudonnut ja kypärä on saanut kovan iskun, tai jos kypärä on tippunut maahan, se on vaihdettava välittömästi, vaikka näkyviä vaurioita ei olisikaan. Isku on voinut vaikuttaa kypärän rakenteeseen.
Ratsastuskypärä on vaihdettava myös, jos siinä on näkyviä halkeamia, vaurioita tai muodonmuutoksia ja jos se on altistunut erittäin korkeille tai matalille lämpötiloille.
Erikoiskypärät kenttäkilpailuita varten
Jockey-tyyppiset kypärät: Kenttäkilpailuissa suositellaan jockey- tyyppisiä kypäriä, joissa ei ole lippaa, vaan kypärän päälle vedettävä suojus. Näin vähennetään kypärän kiinnijäämisen ja lisävammojen aiheuttamisen riskiä putoamistilanteessa.