• 90 päivää avointa ostoa jäsenille
  • Lähetetään 1-2 työpäivän kuluessa
  • Turvallista kauppaa
  • Pienin toimitettava tilaus on 20 €

Suosikkini

Lataa lisää tuotteita

Ratsastuksenopettajan vinkit kilpailemista aloittelevalle

Innostus ottaa askel eteenpäin ja siirtyä kilpailemaan herää yleensä sen jälkeen, kun on jo jonkin aikaa käynyt ratsastuskoulun tunneilla. Kilpaileminen saattaa olla monille kuitenkin aivan uusia asia, eikä aina ole selvää, mitä se edellyttää ratsastajalta ja vanhemmilta. Otimme yhteyttä ratsastuksenopettaja Jenny Lindhiin ja selvitimme asiaa.


Ratsastuskoulun tunneilla noudatetaan alusta alkaen tiettyä suunnitelmaa, jonka tavoitteena on edistää oppilaan kehitystä ja luoda hyvä perusta, joka valmistaa myös kilpailemiseen, jos oppilas sitä haluaa.
– On tärkeää muistaa, että kilpaileminen ei ole pakollista. Kaikki eivät halua kilpailla. Kiinnitämme huomioita oppilaan edellytyksiin ja otamme huomioon häneen toiveensa ja teemme päätöksen yhdessä oppilaan ja hänen vanhempiensa kanssa. 


Kilpaileminen saattaa aluksi hirvittää, ja siksi on tärkeää aloittaa oikealta tasolta, Jenny Lindh toteaa ja jatkaa:
– Hyppäämistä on jo se, että ylittää viiden senttimetrin puomin käynnillä. Henkinen vahvuus on tärkeää, ja yritämme pitää kilpailemisen hauskana, hän toteaa hymyillen.


Kilpailemista kokeilleista useimmat pitävät sitä kuitenkin hauskana ja tuntevat kehittyvänsä kerta kerran jälkeen.
– Kaikki ratsastaminen on hyväksi, ja mitä useamman tunnin on viettänyt satulassa, sitä paremmat ovat edellytykset.

Aloita ratsastuskerhon kilpailuista

Useimmat ratsastuskerhot järjestävät jäsenilleen ratsastuskilpailuja. Jennyn ratsastuskoulussa Ruotsin Vimmerbyssä järjestetään kilpailu noin kerran kuussa. Kilpailut ovat yleensä estekilpailuja, mutta myös kouluratsastuskilpailuja järjestetään. 

Tarkoituksena on tutustuttaa oppilaita kilpailemiseen, eikä kerhon kilpailuissa aseteta erityisiä vaatimuksia oppilaan osallistumiselle.
– Osallistua saavat kaikki, kunhan vain vanhempi on mukana. Pienimmät ylittävät maassa olevat puomit käynnillä tai ravilla, Jenny kertoo ja jatkaa:
– Tietyn estekorkeuden ylittämistä ei myöskään vaadita. Vaikka olisit tunnilla ylittänyt 60 cm:n esteen, voit kilpailla vaikkapa 40 cm:n luokassa.


Tällä hetkellä Jennyn ratsastuskoulussa kokeillaan Kilpailutaito-nimistä kurssia. Kurssilla kilpailemisesta kiinnostuneet lapset ja heidän vanhempansa tutustuvat kilpailemisen kaikkiin osatekijöihin. He oppivat, mikä on ratapiirros ja miten toimitaan, kun on aika hakea hevonen haasta. Vastaavia kursseja järjestetään monissa muissa ratsastuskouluissa.
– Vanhempien osallistuminen kurssille tuo turvaa niin vanhemmille, oppilaalle kuin meillekin.

”Lapsista kilpaileminen ei ole kiusallista”

Jennyn mielestä varhain aloitetusta kilpailemisesta on etua.
– Pienillä lapsilla ei ole estoja, joita voi syntyä vanhemmalla iällä. Lapsia ei esimerkiksi kiusaa se, että muut seuraavat heidän suoritustaan. He näkevät vain kilpailemisen hauskan puolen. Vanhemmalla iällä on kypsempi ja fyysisesti vahvempi, mutta silloin jarruna voivat olla muut asiat. On tärkeää jutella oppilaiden kanssa mahdollisista psyykkisistä esteistä, kuten siitä, että kilpaileminen tuntuu vaikealta. Suosittelemme puhumaan näistä asioista myös kotona.

Jennyn vinkit kilpailemisen aloittamiseen

Vanhemmille, joiden lapset haluavat kilpailla:

  • Ota selvää, mikä on vanhemman tehtävä kilpailujen aikana, ja mieti, luonnistuuko se teiltä. Vanhemman rooliin voi sisältyä kaikkea lapsen tukemisesta hevoskuljetusauton ajamiseen.
  • Ota lapsi mukaan kilpailuihin, jotta näette, miten niissä menetellään.
  • Keskustele ratsastuskoulun opettajien kanssa lapsen edellytyksistä. Onko hän valmis kilpailemaan? Mitä on vielä harjoiteltava ennen kilpailuun osallistumista? Ovatko lisätunnit kenties tarpeen?
  • Jos kaikki ei suju kilpailussa lapsen odotusten mukaisesti, lapselle on annettava aikaa rauhoittua. Hyvää tarkoittavista sanoista ei ole apua kiihtyneessä tilassa. On tärkeää antaa lapsen olla hetken rauhassa ja tunnekuohun tasaantua.

Kilpailemista aloittelevalle:

  • Älä keskity vain pelkkään suoritukseen! Ensimmäinen, toinen ja kolmaskaan kilpailu eivät todennäköisesti suju virheittä. Tavallisesti helpolta tuntuvat asiatkin saattavat olla vaikeita, kun jännittää. Ajattele kilpailuja harjoituksena.
  • Aseta tavoitteet realistisesti. Valitse matalampi korkeus, jotta voit keskittyä tilanteeseen.
  • On eroa sillä, ratsastaako kilpailussa omalla ponilla vai ratsastuskoulun hevosella. Kun hevonen ei ole oma, eivät harjoittelumahdollisuudet ole samanlaiset. Hyvä yhteistyö vaatii ylimääräistä harjoittelua.
  • Syö hyvin! Hermoilu saattaa viedä ruokahalun, mutta on tärkeää huolehtia energiansaannista. Syö ja juo hyvin koko kilpailupäivän ajan.

Tämä on Jenny Lindh

Jenny on 34-vuotias hippologin tutkinnon suorittanut hevosalan ammattilainen, joka on toiminut jo kymmenen vuotta Ryttargården-ratsastuskoulun ratsastuksenopettajana Ruotsissa Vimmerbyssä. Jenny alkoi ratsastaa kuusivuotiaana ja hankki ensimmäisen poninsa yksitoistavuotiaana. Hän rakastaa eläimiä ja aloitti teini-ikäisenä maa- ja metsätalouslukion, jossa hän erikoistui hevos-, maa- ja metsätalouteen. Hevoset kiinnostivat Jennyä kuitenkin eniten, ja koulun ohella hän työskenteli laukkatallilla ja kouluttautui myöhemmin laukkahevosten harjoittajaksi. Kun loukkaantuminen esti häntä jatkamasta laukkahevosten parissa, hän innostui ratsastuskoulun opettajan urasta.

– Oppilaiden kehittymisen seuraaminen niin ratsastajina kuin ihmisinä, pikkunassikoista teini-ikäisiksi, kannustaa minua työssäni. On mahtavaa saada olla mukana tässä kehityksessä, Jenny toteaa.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.