Ratsastuskoulussa opit muutakin kuin ratsastamaan
Haluaisitko aloittaa ratsastusharrastuksen? Oletko käynyt kaverisi tallilla tai saatko ratsastaa naapurissa, jossa on omia hevosia? Se on tietenkin mukavaa ja opettavaista, mutta hyvässä ratsastuskoulussa opit kaiken oikein alusta asti. Hevoset ovat tarkkaan valittuja ja tottuneita aloittelevien ratsastajien käsittelyyn. Lisäksi ratsastuksenopettajat ovat hyvin koulutettuja ja tietävät, mitä sinulta voi vaatia.
Kävimme Smedstad Ridsportcenter -hevosurheilukeskuksessa Ruotsissa tapaamassa Maja Johanssonia, joka on yksi heidän kuudesta ratsastuksenopettajastaan. Hän toimii pääasiassa lapsiryhmien ja ponien parissa.
– Nuorimmat ratsastajistani minijengissä ovat vain kolmevuotiaita. He ratsastavat 20 minuuttia taluttajan kanssa. Kuusivuotiaana aloitetaan "oikeassa" alkeisryhmässä. Viisi ensimmäistä kertaa opetellaan hevostaitoja. Silloin opitaan, miten hevosta hoidetaan ennen ratsastustuntia ja sen jälkeen. Oppilaat saavat satuloida ja suitsia hevosen, viedä hevosen maneesiin ja istua satulaan. Haluamme, että vanhemmat ovat mukana, jotta myös he oppivat tuntemaan hevoset ja tuntevat olonsa turvalliseksi niiden parissa. Järjestämme säännöllisesti myös vanhemmille kursseja, joilla selitämme miten ja miksi toimimme, kuten toimimme. Vanhemmat saavat myös opetella ymmärtämään hevosten käyttäytymistä. Vanhemmat ovat meille tärkeä voimavara, ja on hienoa, jos he voivat olla mukana harrastuksessa, Maja kertoo.
Ratsastusryhmiä kaikenikäisille
Ratsastuskouluissa on alkeisryhmiä kaikenikäisille, myös aikuisille. Joissakin ratsastuskouluissa järjestetään vasta-alkajille leirejä, joilla pääsee hyvin alkuun. Kun on päässyt alkeita pidemmälle, on tarjolla erilaisia ryhmiä ja lajeja, joista voi valita itselleen sopivimman ja jota voi harrastaa haluamallaan tasolla. Suuressa ratsastuskoulussa, jossa on enemmän hevosia ja ryhmiä valittavina, voi olla helpompi löytää itselleen ja tavoitteilleen sopiva ryhmä.
Pysähtyminen, liikkeelle lähtö ja hevosen ohjaaminen
Maja sai ensimmäisen poninsa yhdeksänvuotiaana, ja hän on osallistunut este-, kouluratsastus- ja kenttäratsastuskilpailuihin. Hän valmistui ensin kampaajaksi ja työskenteli alalla kuusi vuotta ennen ammatin vaihtamista.
– Halusin jatkaa hevosten parissa ja kouluttauduin ratsastuksenopettajaksi. Perehdyin opetusmenetelmiin ja pedagogiikkaan. Niiden avulla opitaan esittämään opetettava asia oikealla tavalla oppilaille. Opetustapaan vaikuttaa tietenkin se, opettaako lapsia vai aikuisia, sekä se, mitä ratsastukseen liittyviä tavoitteita oppilailla on.
Ratsastuskoulussa käytetään aina opetussuunnitelmaa, jossa aloitetaan alkeista ja opetellaan uusia asioita vähitellen. Majan alkeisryhmän oppilaat opettelevat ensin hevosen pysäyttämisen, liikkeelle saamisen ja ohjaamisen. He oppivat jo varhaisessa vaiheessa ohjaamaan hevosen puomin yli, jolloin hyppäämisen aloittaminen tuntuu luontevalta. He saavat myös ratsastaa lyhyitä lenkkejä maastossa sekä ylös ja alas mäkiä, mikä harjoittaa tasapainoa. Tämän jälkeen lisätään vähitellen vaikeusastetta.
Opit muutakin kuin ratsastamaan
Smedstad Ridsportcenterissä on ryhmiä aina kouluratsastuksen keskivaikeaan C-luokkaan ja esteratsastuksen 110 cm:n luokkaan saakka.
– Parasta ratsastuskoulussa on se, että opit paljon muutakin kuin vain ratsastamaan. Opit esimerkiksi, miten huolehditaan hevosen hyvinvoinnista, millaista rehua hevonen tarvitsee ja miksi se käyttäytyy niin kuin käyttäytyy. Harjoittelemme kaikkea sitä, mitä sinun on osattava, kun jonakin päivänä kenties hankit oman hevosen. Harjoittelemme esimerkiksi hevosen turvallista lastaamista kuljetusvaunuun, jotta et joudu tekemään sitä ensimmäistä kertaa omaa hevosta kotiin hakiessasi. Vaikka et hankkisikaan omaa hevosta, saat silti osallistua kaikkeen siihen, mitä kokisit oman hevosen kanssa.
Ratsastuskoulussa tarvittavat varusteet
Aluksi tarvitset vain mukavat vaatteet, pitkäthousut ja kengät, joissa on matala korko. Sinun on käytettävä ratsastuskypärää, mutta useimmissa kouluissa voit lainata kypärän ensimmäisillä kerroilla.
– Kypärän on oltava käyttäjälleen sopiva, jotta siitä on hyötyä, ja siksi on järkevää ostaa oma kypärä. Uudet kypärät ovat säädettäviä, ja niitä voi yleensä käyttää pitkään. Uusi kypärä on kuitenkin hankittava, jos putoat hevosen selästä ja lyöt pääsi tai pudotat kypärän kivilattialle. Pidä siis hyvää huolta kypärästäsi.
Kun olet varma, että haluat jatkaa ratsastusharrastusta, kannattaa hankkia ratsastushousut. Niissä saumat ovat oikeissa kohdissa, jotta vältyt hiertymiltä. Lisäksi on hyvä käyttää kenkiä, joissa on teräskärjet. Ne suojaavat, jos hevonen astuu jalallesi.
– Suosittelemme pienimmille lapsille yleensä kenkiä ja chapseja tai nahkasaappaita. Pienet lapset eivät jaksa istua oikein, jos jalassa on kumisaappaat. Turvaliiviä on hyvä käyttää, etenkin esteratsastuksessa ja maastossa ratsastettaessa.
Majan parhaat vinkit aloittelijoille
1) Tule paikalle hyvissä ajoin ennen tuntia, että ehdit hoitaa hevosesi. Jos hevosesi on parhaillaan tunnilla, hoida jotakin muuta hevosta. On tärkeää rauhoittua ja rentoutua ennen tuntia. Jännittyneenä ei ole hyvä ratsastaa.
2) Katsele, kun muut ratsastavat. Katsomostakin oppii paljon.
3) Kiiruhda hitaasti. Sisäistä oppimasi ennen kuin siirryt eteenpäin. Esimerkiksi opettele ensin tasapainoinen istunta käynnissä ja ravissa, ennen kuin siirryt laukkaan.
4) Pidä hauskaa! Ratsastuksen pitää olla hauskaa, silloin sekä hevonen että ratsastaja voivat hyvin.