• 90 päivää avointa ostoa jäsenille
  • Lähetetään 1-2 työpäivän kuluessa
  • Turvallista kauppaa
  • Pienin toimitettava tilaus on 20 €

Suosikkini

Lataa lisää tuotteita

Kuolaimet

Kuolaimia on olemassa useita erilaisia ja oikean löytäminen ei aina ole helppoa. Sinun täytyy kokeilla erilaisia kuolaimia, jotta löydät sekä sinulle että hevosellesi sopivan.


Lähtökohtana on, että tulisi käyttää niin pehmeää kuolainta kuin mahdollista. Mitä sileämpi kuolain on, sitä pehmeämpi se on. Nivellettyjä kuolaimia pidetään pehmeimpinä, sillä hevonen voi pehmentää kuolaimen vaikutusta nostamalla sitä kielellä ylöspäin. Yleisimmin käytetty materiaali on metalli, mutta on olemassa myös kuolaimia, joissa suuosa on kumia tai jopa nahkaa. Nämä sopivat yleensä hieman herkimmille hevosille. Muista kuitenkin, että kuolain on aina niin kova tai pehmeä kuin ohjaa toisessa päässä pitävä ratsastajan käsi!

Oikean koon valinta

On tärkeää valita kuolaimen koko siten, että se sopii juuri sinun hevosellesi. Hevosen suuta ei ole suunniteltu pitämään kuolainta suussa ja siksi liian paksu tai toisaalta liian ohut kuolain voi aiheuttaa haavaumia suuhun.

Vaikka kuolain ei saa olla liian painava, on läpivalettu kuolain parempi kuin ontto. Painavampi kuolain on aina tasaisempi hevosen suussa, kun taas ontto kuolain saattaa olla liian kevyt ja epätarkka, sillä se liikkuu helpommin hevosen suussa.

Eri kuolainryhmät

Nivelkuolain, oliivikuolain ja D-kuolain

  • Suorakuolain on tasainen, eikä herkästi aiheuta vaurioita hevosen suussa. Toiset hevoset saattavat kuitenkin tuntua tämän kuolaimen kanssa hieman etupainoisilta.
  • Nivelkuolain on yleisimmin käytetty kuolain. On tärkeää, että kuolain on oikean pituinen, jotta se ei aiheuta vaurioita hevosen poskiin ja ikeniin.
  • Kolmipalakuolain istuu oikean kokoisena hyvin hevosen suuhun. Hevoset kokevat tämän kuolainen hieman eri tavoin. Tämänkin kuolaimen kohdalla on tärkeää, että se on oikean kokoinen, jotta se ei nipistä hevosta.

Kaikkia näitä malleja löytyy sekä kiinteällä että liikkuvilla renkailla. Kiinteillä renkailla olevat oliivikuolaimet jakavat paineen suupielessä ja vähentävät nipistyriskiä.

Hissikuolain

Tässä kuolaimessa suuosa nousee ja laskee ohjasotteesta ja myös niskaan kohdistuu painetta.

Pessoakuolain

Pessoakuolainta löytyy kaksi-ja kolmirenkaisena sekä nivelkuolaimena, että kolmipalakuolaimena. Mitä alemmas ohja kiinnittyy, sitä terävämmäksi kuolain tulee. Tätä kuolainta voidaan käyttää myös deltan kanssa. Käytettävä harkiten ja vain kokeneilla ratsastajilla.

Gägikuolain

Gägikuolaimessa on omat poskihihnat, jotka kulkevat kuolainrenkaan kautta ja joihin ohjat kiinnittyvät. Gägikuolainta voidaan käyttää kahdella ohjalla.

Vipuvarsikuolaimet

Varrelliset kuolaimet ovat sitä kovempia, mitä pidemmät varret niissä on, ja mitä alemmas ohja kiinnitetään. Näissä käytetään aina kankiketjua, joka tulee kiristää niin, että varsi voi liikkua enintään 45° kulmaan.

Pelhamkuolaimet

Pelhamkuolaimia löytyy suoralla suuosalla, nivellettynä ja kolmipalana. Mikäli pelhamkuolaimen varret ovat lyhyet, on kyseessä suhteellisen pehmeä vipuvarsikuolain. Näitä käytetään kankiketjun, leukahihnan ja deltaohjan kanssa.

Kimblewick-kuolain

Kimblewick-kuolaimia löytyy nivellettynä ja suorana kielentilalla sekä lyhyillä varsilla. Tätä kuolainta käytetään kankiketjun kanssa, mutta deltaohjaa ei tarvita. Voit valita ohjan paikan, joko isoon renkaaseen tai johonkin pienemmistä lovista.

Kankikuolainet

Kankikuolaimella ratsastaessa hevosella on suussaan kaksi kuolainta, bridong-kuolain sekä kankikuolain, joko kielentilalla tai ilman. Kielentilalla tarkoitetaan kaarta suuosassa ja se voi olla korkeampi tai matalampi. Mitä isompi kielentila, sitä terävämpi kuolain. Kankikuolaimen kanssa käytetään ketjua sekä mielellään leukahihnaa. Tässä suitsituksessa käytetään kahta ohjaa, joista toinen kiinnitetään bridongkuolaimeen ja toinen kankikuolaimeen.

Hackamore

Hackamore-kuolain vaikuttaa hevosen nenäpiihin. Voi olla hyödyllistä toisinaan käyttää Hackamorea tavallisen kuolainsuitsituksen sijaan ja antaa hevosen suun levätä välillä kuolaimen suuhun aiheuttamasta kuormituksesta. Hackamorea voi käyttää myös silloin, jos hevosella on haavaumia tai hammasongelmia suussa. On tärkeää huomioida, että Hackamore vaikuttaa voimakkaasti hevosen nenäpiihin ja siksi on noudatettava erityistä varovaisuutta.


On olemassa myös kombikuolaimia, joissa yhdistyvät tavallinen nivelkuolain ja Hackamore. Näitä kuolaimia voivat käyttää vain kokeneet ratsastajat.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.