Ratsastus antaa paljon
Ratsastusko kiinnostavaa? Sitä voisi kysyä ruotsalaisilta vuoden 2017 Jerring-palkinnon jaon jälkeen. Voisi kysyä myös, mitä mieltä asiasta ovat ne 125 000 harrastajaa, jotka käyvät joko ratsastustunneilla tai joille ratsastus on kuntoilumuoto. Ei ole sattumaa, että yhä useammat koululaiset mainitsevat unelma-ammatikseen hippologin ammatin. Se, että ratsastus on nykyään paremminkin suurten joukkojen liikuttaja kuin luksusurheilulaji, ei myöskään liene tilapäinen ilmiö.
Esimerkiksi liikuntarajoitteisille ratsastus on yksi merkittävimmistä urheilulajeista. Vuonna 2015 vain jalkapallo oli Ruotsin valtakunnallisen urheilujärjestön Riksidrottsförbundetin mukaan ratsastusta suositumpi laji. Hastsverige.se kertoi Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukseen perustuvassa jutussaan, että talliympäristöä voidaan pitää tulevien johtajien ja yritysmaailman edustajien kouluttajana.
- Tallityössä opitaan itsensä ja muiden johtamista, mistä on hyötyä myöhemmässä elämässä, ja varsinkin hevosalan yrittäjyydessä, kuten tutkija Mats Westerberg HästSverige-sivustossa toteaa.
Vastuullisuus, yhteenkuuluvuus, johtajuus
Lannanluontiin, sukimiseen ja ratsastukseen liittyy jotakin ainutlaatuista. Ihmisen ja hevosen välinen vuorovaikutus – vastuun ottaminen, huolenpito ja yhdessäolo – kasvattaa ihmistä.
On lukuisia ihmisiä, jotka ovat hevosurheilun kautta oppineet näkemään asiat uudesta näkökulmasta. Toimittaja Jenny Fagerlundille ratsastus merkitsee henkireikää työkiireiden keskellä tai irtautumista arjesta.
- Olen saanut elinikäisiä ystäviä, ja kun minulla oli ylläpitohevonen, talli ja siellä olevat ihmiset olivat minulle kuin toinen perhe. Olen oppinut hevosilta niin paljon. Vastuun kantamista, johtajuutta ja uskallusta tehdä asioita, joita en pitänyt mahdollisina, kuten suoriutuminen korkeista esteistä tai ratsastaminen täyttä laukkaa niityn poikki, Jenny kertoo.
Ilmiselviä fyysisiä vaikutuksia
Mikä siis on tallimaailman suosion salaisuus, selitys siihen, että Ruotsin ratsastajainliiton jäsenenä on tällä hetkellä runsas tuhat ratsastuskerhoa? Kirjassaan ”Takaisin tallille” Anna Kågström selittää ilmiötä sillä, että aiemmat tallitytöt ja -pojat palaavat uudelleen ratsastuksen ja tallikulttuurin pariin aikuisina.
Lisäksi ratsastusurheilu tuo lisää voimaa, voit olla vahva kuin – hevonen? Kaikki joskus ratsastaneet tietävät, että ratsastus on todellista tehotreeniä jaloille ja vartalolle. Kukapa kieltäytyisi virkistävästä ja hyvinvointia edistävästä tunnista hevosen selässä, kun sillä on lisäksi ilmiselvästi edullisia fyysisiä vaikutuksia?