• 90 päivää avointa ostoa jäsenille
  • Lähetetään 1-2 työpäivän kuluessa
  • Turvallista kauppaa
  • Pienin toimitettava tilaus on 20 €

Suosikkini

Lataa lisää tuotteita

Tavallisimmat sairaudet

Kuten me ihmiset, ovat hevosetkin joskus sairaita. Jotkut yksilöt ovat toisia herkempiä ja saavat helpommin tartunnan. Opi lukemaan hevostasi, niin huomaat mahdollisimman varhain, mikäli se ei voi hyvin, ja voit antaa sille ensihoitoa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Ähky

Nimitystä ähky käytetään kaikista hevosen vatsakivuista. Jos hevosella on ähky, se on usein rauhaton, kuopii etujaloillaan, nostelee takajalkojaan, katselee kylkiään, menee makuulle ja yrittää toistuvasti piehtaroida. Jos epäilet ähkyä, ota hevoselta pois kaikki rehut ja yritä saada hevonen liikkumaan. Taluta tai juoksuta kevyesti, tämä voi saada vatsan toiminnan laukeamaan. Jos ongelma ei hellitä, ota yhteys eläinlääkäriin. Jos tilanne ei ole akuutti, olisi hyvä jos voisit tarkistaa hevosen pulssin, hengitystiheyden, limakalvot, ruumiinlämmön, ulosteen ja suoliston äänet (jos suolistosta ei kuulu ääniä, on tilanne vakava). Jos hevonen niin rauhaton, että lämmön ja pulssin mittaaminen tuottaa ongelmia, jätä tämä mieluummin tekemättä, jotta et vaaranna kummankaan turvallisuutta.

Voit ennaltaehkäistä ähkyjä seuraavin keinoin;

  • Vettä vapaasti saatavilla
  • Säännöllinen liikunta
  • Hyvä rehuhygienia
  • Hyvin liotetulla melassileikkeellä ja pellavansiemenillä on suotuisa vaikutus suoliston toimintaan
  • Säännöllinen matolääkitys tai ulostenäytteen otto
  • Säännöllinen hampaiden raspaus

Lannehalavus

Lannehalvauksessa hevonen on haluton liikkumaan ja liikkuu jäykästi, hikoilee, aristaa takaosan lihasten palpaatiota, virtsa on punertavaa ja pulssi sekä hengitystiheys kohoavat. Hevonen, jota liikutetaan epäsäännöllisesti, ja jolla on sama ruokavalio myös levossa, sairastuu helpommin lannehalvaukseen. Oireet ilmaantuvat kun hevonen levon jälkeen otetaan valmennukseen. Jos epäilet lannehalvausta, anna hevosen olla paikoillaan, laita sille loimi ja pidä lihakset lämpiminä, tarjoa hevoselle vettä. Jos hevonen haluaa mennä maate, yritä saada sen makuualusta mahdollisimman pehmeäksi. Ota yhteys eläinlääkäriin.

Voit ennaltaehkäistä lannehalvausta seuraavin keinoin;

  • Säännöllinen liikunta
  • Suunnittele hevosen ruokavalio huolellisesti ja ota huomioon lepopäivät
  • Lisää hevosen ruokavalioon tarpeen mukaan seleeniä, E vitamiinia ja B vitamiinia, mutta varo antamasta näitä yli suositusten.

Kaviokuume

Kaviokuume on tulehdus kaviossa ja erittäin kivulias sairaus. Hevonen ei halua liikkua ja varsinkin sen etukaviot tulevat hyvin lämpimiksi. Vuohisnivelen kohdalla voit tuntea kohonneen pulssin.

Kolme tavallisinta kaviokuumeen laukaisevaa tekijää;

  • Varsomisen jälkeinen kaviokuume. Hevosen jälkeiset eivät irtoa ja aiheuttaa kohtutulehduksen, joka vaikuttaa kavioiden verenkiertoon aiheuttaen kaviokuumeen.
  • Rasituskaviokuume. Hevonen joka on ontunut vahvasti toista jalkaa, voi saada kaviokuumeen terveeseen jalkaan, koska se ei ole voinut lepuuttaa sitä.
  • Ruokintaan liittyvä kaviokuume. Kaviokuume syntyy useimmiten ruokintaan liittyvistä syistä. Hevonen tulisi totuttaa uuteen rehuun kahden viikon ajan. Tämä koskee myös hevosen siirtymistä laitumelle. Jos hevonen on saanut liian paljon rehua tai liian vahvaa rehua, se voi sairastua. Muista siis säädellä hevosen ruokavaliota sen liikunnan/valmennuksen mukaan.

Jos epäilet että hevosellasi on kaviokuume, anna hevosen seisoa kuivalla ja pehmeällä alustalla, ota siltä kaikki väkirehut pois, viilennä mielellään hevosen jalkoja ja ota yhteys eläinlääkäriin. On erittäin tärkeää että hevonen saa eläinlääkärin hoitoa mahdollisimman nopeasti.

Ontuma

Jos hevonen astuu väärin, se voi nyrjäyttää jalkansa, jolloin nivel voi turvota ja tulla hyvin kuumaksi ja hevonen saattaa alkaa ontua tästä syystä. Hevosen murtumat eivät ole kovin tavallisia ja ne voivat olla hyvin vakavia ja vaikeasti hoidettavia.

Jos hevosesi alkaa ontua akuutisti, aloita tarkistamalla, ettei sen sen kavioon ole tarttunut esimerkiksi kiveä. Tunnustele hevosen jalkaa mahdollisten turvotusten, arkuuden tai lämmön löytämiseksi.

Jos hevonen ontuu vain vähän, seuraa ontumaa parin päivän ajan. Jos ontuma pahenee, ota yhteys eläinlääkäriin.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.